fbpx Насърчават износа между Румъния и България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Насърчават износа между Румъния и България

Изпълнителният директор на Асоциацията на българските износители Милена Ценова подписа в румънската столица Меморандум за сътрудничество с Търговско промишлената палата на Букурещ. Документът създава база за партньорство между двете организации с цел насърчаване на износа и разширяването на търговските взаимоотношения между компании от двете страни. От страна на ТПП Букурещ меморандумът беше подписан от вицепрезидентът на палатата Михай Андричоиу.

„За мен е изключителна чест да бъдем страна по този меморандум. Политическата и икономическата ни съдба, по една или друга причина, ни сложиха в близки коловози. Затова и фирмите, като най-гъвкавите субекти, вярвам ще намерят път един към друг, за да работят на пазарите в България и Румъния или да излязат заедно на трети пазари“, каза по време на церемонията Милена Ценова.

Меморандумът е част от плана на Асоциацията на българските износители за изграждане на ефективна мрежа от контакти, с които улеснява обмена на информация и взаимопомощ в услуга на компаниите-износителки. Търговско-промишлената палата на Букурещ има 100-годишна история и сериозна експертиза. „Целта ни беше да се запознаем с техния опит и да поставим началото на активно сътрудничество”, допълни изпълнителния директор на АБИ. Тя благодари на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Букурещ Бронислав Денев за съдействието и институционалната подкрепа.

Стокооборотът между България и Румъния ще надхвърли 3 млрд. евро към края на годината. На пазарите от двете страни на Дунава работят съвеместно 1759 български и около 1600 румънски фирми.