fbpx Неуспешните молове ще се преструктурират | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Неуспешните молове ще се преструктурират

Преструктурирането на неуспешни молове е на път да се превърне в следващия съществен източник на предлагане на нови локации за пазара на търговски площи. Откриването на „Панорама мол“ в Плевен потвърди интереса на международните вериги към нови пазари, след като LC Waikiki се присъедини към проекта във второто тримесечие, а H&Mпредстои да отвори врати в „Мол Велико Търново“.

По данни на Forton от общо752 хил. кв.м отдаваема площ в търговски центрове проекти със 135 хил. кв.м работят при много ниска заетост. „Те, както и още 83 хил. кв.м, които са замразени на различни етапи на строеж, биха могли да бъдат потенциална цел за нови инвеститори при определени условия, коментират специалисти. Те трябва да са на локации, където големите международни вериги не присъстват, да предложат ясна концепция и професионално управление.

До края на годината се очаква да отворят врати два нови търговски центъра – „София ринг“ и „Мега мол Люлин“, които ще предложат още 94 хил. кв.м отдаваема площ. В първата половина на 2015 г. се очаква и молът „Плаза уест“. 

„Новото строителство е съсредоточено в краен брой проекти и всички са в София. Веригите, които присъстват от по-дълго време на пазара, вече имат интерес и към други градове. Това е фактор, който може да доведе до възстановяване и на други търговски центрове“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton. „Но трябва да имаме предвид и факта, че една част от тях са подложени на силен конукрентен натиск, а при друга са допуснати сериозни грешки още при проектирането и строителството. Потенциалът на всеки проект ще бъде оценяван според собствения му пазарен контекст и далеч не всички могат да бъдат успешно възстановени.“