fbpx Нова инвестиция в Кърджали за 16 млн. лв открива нови 100 работни места | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Нова инвестиция в Кърджали за 16 млн. лв открива нови 100 работни места

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов участва днес в церемония по откриване на нова френска инвестиция на стойност от 15 млн. лв. в Кърджали. Това е третото поред разширение на завода на „Серта България“, като с него се разкриват нови 100 работни места.

„Серта България“ е един от многото положителни примери във френско-българските икономически отношения. За две десетилетия това предприятие се превърна във второто по големина в сектора и днес осигурява заетост на 700 човека“, каза министър Стоянов. „Реализирането на тази инвестиция е най-категоричното доказателство, че плановете за развитие на компанията са свързани с България и региона на Кърджали“, каза още той.

Икономическият министър отправи специални поздравления към служителите на компанията. По думите му в основата на успеха на завода стои техният ежедневен труд. „С българските знания и умения тук се създава продукция, която се изнася както за много от страните от Европейския съюз, така и за САЩ, Бразилия, Аржентина и Китай“, добави министър Стоянов.

„Ръстът на Брутния вътрешен продукт на България през 2022 г. основно се дължи на увеличението на Брутната добавена стойност на българската индустрия с над 17% на годишна база“, съобщи Никола Стоянов. Стойностният обем на сектор „Индустрия“ е над 11 млрд. лева, а голямата част от продукцията е експортно ориентирана.

„Серта България“ АД оперира в България от 2003 г., когато придобива българското предприятие „Пневматика“, създадено през 1964 година. Понастоящем в завода в Кърджали се произвеждат цилиндри за селскостопанската и пътностроителната техника.

На събитието присъстваха кметът на община Кърджали Хасан Азис, областният управител Даниел Делчев, посланикът на Франция Н. Пр. Жел Мейер, икономическият съветник към мисията у нас Еманюел Булестро, председателят и изпълнителният директор на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе и Весела Тодорова-Мозеттиг, председателят на Група „Серта“ Сирил Клеман, представителят на акционерите на Групата Грегоар дьо Кастелано, представители на висшия мениджмънт на компанията в България и др.