fbpx Отриха модерна лаборатория за енергийни ремонти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отриха модерна лаборатория за енергийни ремонти

Отриха модерна лаборатория за енергийни ремонти

 

Модерна лаборатория в ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА (ЦЕРБ) бе отрита в София. Лабораторията е оборудвана с първата в България импулсна система от ново поколение за изпитване с инпулсно и комутационно напрежение, като инвестицията за изграждане и въвеждане в експлоатация  е 3 555 000 лв.

Беше показано и изпитване на проходен изолатор високо напрежение. Импулсният генератор симулира напрежение, което се появява при удар от мълния и е съпроводено от същия силен звук, около 130 dB (децибела).

С импулсния генератор в лабораторията на ЦЕРБ ще бъдат изпитвани съоръжения за високо напрежение до 400 kV (киловолта). Такива са например високоволтови кабели, както и съоръжения на открито, изложени пряко на риск от мълнии - трансформатори, изолатори, прекъсвачи и др. Те са част от електроразпределителната мрежа и от оборудването на електрически централи и подстанции. Целта на изпитването е да потвърди надеждността на съоръженията при пренапрежения, получени при превключване (комутация) в системата или от мълния.
Според европейски стандарти, въведени и в България, е препоръчително преди монтиране на ново или основно ремонтирано съоръжение, същото да бъде изпитано с импулсно напрежение. Досега практиката е съоръженията, които трябва да бъдат тествани, да се изпращат в чужбина, което е свързано с повече разходи и време.
Генераторът притежава иновативна патентована система за свързване с изпитвания обект. Благодарение на дизайна си има ниска индуктивност, което позволява изпитването на обекти с големи капацитети. Изследванията се извършватот специално обучени за целта инженери от ЦЕРБ.

„ЦЕРБ” ЕАД е най-старото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас.