Новият Audi A8 идва с функции за пилотирано управление

Audi A8 отбелязва световна премиера на Audi Summit в Барселона. В своето четвърто поколение,
флагманът оповестява зората на нова ера в дизайна на цялата марка. Предната част със своята широка, гордо изправена Singleframe решетка и плавните, мускулести форми на каросерията символизират спортната елегантност, изискаността и прогресивния дух. Новият A8 изпълнява обещанията, направени с концептуалната дизайнерска студия  Audi prologue. Луксозният седан се отличава с мощно присъствие – както в стандартната си версия с обща дължина 5,17 метра, така и във варианта A8 L с неговото удължено с 13 сантиметра междуосно разстояние.

Моделът демонстрира ярко своята идентичност денем и нощем, привличайки вниманието както върху впечатляващите HD Matrix LED предни светлини с лазерна технология на Audi, така и към светлинната LED лента в задната част, съчетана със задните светлини с OLED технология. Tези елементи изобразяват уникална светлинна анимация в моментите, в които водачът доближава и напуска своя автомобил.

 

Вътрешното пространство на A8 е с разкошен просторен салон, който е пораснал спрямо предходния модел. Най-престижното място в новия флагмански модел на Audi безспорно е седалката вдясно на втория ред, а допълнително предлаганата седалка за почивка при версията A8 L разполага с четири различни възможности за настройка, както и с опора за почивка на краката. При тази седалка пътникът може да използва функциите за подгряване и за масаж на стъпалата на специалния модул с различни видове настройки, вграден в задната част на седалката на пътника до водача. Новата комфортна опора за глава допълва изключителното усещане за удобство и почивка. Пътуващите на втория ред могат също така да управляват индивидуално редица функции като индиректното вътрешно осветление, новите HD Matrix светлини за четене и масажната функция на седалката, както и да провеждат лични телефонни разговори с отделна слушалка. Дистанционното управление за задните седалки е подвижно устройство с голям OLED екран с размерите на смартфон, което притежава собствено гнездо в централния подлакътник.

 

Арматурното табло е до голяма степен освободено от бутони и превключватели, а централната позиция се заема от сензорен екран с диагонал 10,1 инча, който в изключено състояние почти напълно се слива с бляскавия черен панел около него благодарение на напълно черната си повърхност.
Водачът може да задейства много от функциите в автомобила, използвайки нова, значително по-естествена форма на гласово управление.
Изцяло оптимизираната навигационна система предоставя още нови възможности и удобства – тя е в състояние да се самообучава на основата на току-що изминатите маршрути. По този начин тя може да дава на водача интелигентни предложения в процеса на търсене. Навигационната карта на свой ред разполага с много подробни триизмерни модели на големите европейски градове.

Новият A8 е първият серийно произвеждан автомобил, разработен специално с цел високо автоматизирано управление. Пилотната система Audi AI за движение в натоварен трафик и в задръстване поема управлението в условия на бавно движение с до  60 км/ч на скоростни пътни отсечки и магистрали, където двете основни платна за движение са разделени с физическа преграда. Системата се активира с натискане на бутона AI на централната конзола.

 

Новият A8 ще дебютира на германския пазар с два основно модернизирани V6 турбодвигателя - 3.0 TDI и 3.0 TFSI. Дизеловият агрегат развива максимална мощност 210 кВт (286 к.с.), a бензиновата версия постига 250 кВт (340 к.с.). Двата осемцилиндрови варианта – 4.0 TDI с 320 кВт (435 к.с.) и 4.0 TFSI с 338 кВт (460 к.с.) ще последват на пазара малко по-късно. Ролята на изключителна върхова версия ще се изпълнява от модела с двигател W12 и работен обем 6,0 литра.

Версията A8 L e-tron quattro със своето мощно plug-in хибридно задвижване ще дебютира на пазара на по-късен етап. Неговият 3.0 TFSI и мощния електродвигател постигат максимална системна мощност от 330 кВт (449 к.с.) и максимален въртящ момент на хибридната система от 700 Нм. Литиево-йонната акумулаторна батерия съхранява достатъчно енергия за изминаване на около 50 километра на изцяло електрическа тяга. Има и възможност за безжично зареждане на модела чрез системата Audi Wireless Charging, при която енергията се предава по индуктивен път от инсталирания на пода на гаража заряден панел към системата в автомобила с мощност от 3.6 кВт.

Новите Audi A8 и A8 L се произвеждат в завода на марката в германския град Некарсулм и ще дебютират на пазара в Германия в късната есен на 2017 година. Началната цена на новия A8 е 90 600 евро, а при A8 L цените стартират от 94 100 евро.

Моля коментирайте