Новият Jaguar F-PACE оспори законите на гравитацията

Изцяло новият Jaguar F-PACE бе показан пред света с грандиозно изпълнение, оспорващо законите на гравитацията, в навечерието на Автомобилния салон във Франкфурт. F-PACE показа динамичните си характеристики, като изпълни най-големия 360-градусов лупинг в света и в чест на 80-тата годишнина на Jaguar озари небето над града.

F-PACE е мощен кросоувър, проектиран и конструиран да осигурява пъргавината, реакциите и финеса, характерни за всички автомобили Jaguar, заедно с ненадмината динамика и ежедневна практичност. Разработен с олекотената алуминиева архитектура на Jaguar, изцяло новият F-PACE изпълнява обещанията на революционния концептуален автомобил C-X17 и комбинира изчистени линии, повърхност и пропорции с характеристики, вдъхновени от F-TYPE като мощна задна част, въздухозаборници на калниците и отличителна графика на задните светлини.

Дръзката предна решетка и атлетичният преден капак загатват за потенциала на двигатели като V6 със суперчарджър и 380 к. с. В резулат на това ускорява от 0 до 100 км само за 5,1 секунди преди да достигне електронно-ограничената максимална скорост от 250 км/ч. Елементи като елегантните full-LED предни фарове, кованите 22-инчови джанти и късия преден надвес пренасят визията за дизайна на концептуалния автомобил C-X17 в производството.

Петима възрастни могат да се настанят абсолютно комфортно в изцяло новия F-PACE с просторно място за главата и коленете, а обемът на багажното отделение има впечатляваща вместимост от 650 литра.

Премиум системата InControl Touch Pro е базирана на 10,2-инчов сензорен екран с мощен четириядрен процесор и твърдотелен диск и работи с ултра-бърз Ethernet. Резултатът е потребителски интерфейс, който е инстинктивен и изключително бърз с отчетлива и невероятно откликваща графика.

Високата коравина на усукване на каросерията осигурява още по-добри показатели на заимстваните от модела F-TYPE предно окачване с двойни носачи и усъвършенствано задно окачване тип Integral Link.

За най-ентусиазираните водачи е Програмируемата динамика: използвана първо при модела F-TYPE, тази функция позволява индивидуални настройки за подаване на газта, автоматична трансмисия, управление на волана и системата Адаптивна динамика, ако автомобилът е оборудван с такава.

Системата за задвижване на всички колела (AWD) с въртящ момент при необходимост при новия F-PACE е най-усъвършенстваната система на Jaguar и има най-голям капацитет на въртящия момент. Системата Adaptive Surface Response (ASR), разработена на основата на патентованата, отличена с награди технология Terrain Response на сродната компания Land Rover, прави AWD системата дори още по-ефективна при трудни пътни условия. Вградена в Jaguar Drive Control, системата ASR разпознава вида настилка и оптимизира поведението на силовия агрегат и системата за динамичен контрол на стабилността.

 

Моля коментирайте