fbpx Обсъжда се държавата да предоставя по 40 лв. на бежанец за нощувка и храноден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Обсъжда се държавата да предоставя по 40 лв. на бежанец за нощувка и храноден

За хората, потърсили международна закрила, се обсъжда държавата да предоставя по 40 лв. на едно лице за нощувка и храноден. Това каза министърът на туризма Христо Проданов в Бургас, където заедно с областния управител Стойко Танков проведоха работна среща с представители на браншовите организации в туризма. Министърът призова всеки да обмисли възможността си да предоставя тази услуга. За да се облекчи натискът върху бранша, министър Проданов информира, че се подготвя план, според който да се отварят общинските бази, както и такива собственост на държавата, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

„Направих редица срещи в София с браншови организации и продължавам тази практика и в страната. За мен е важно държава и бизнес да гледаме в една посока и да работим за решаване на проблемите и за развитието на туризма, независимо от трудната ситуация, в която се намираме“, каза министър Проданов.

Темата за военния конфликт в Украйна и пристигащите от там бежанци, беше една от основните разисквани на срещата. Относно предоставянето на работа на потърсилите убежище у нас, министърът заяви, че държавата ще съдейства за бързото издаване на визи, което в последствие да спомогне и за по-лесното им наемане на работа. От бранша предложиха да се създаде и информационен портал за работа, специално за бежанците от Украйна, което може да улесни връзката и контактите с тях.

Пренасочването на рекламен бюджет и за алтернативните видове туризъм, необходимостта от подобряване на нормативната база за кадрите в туризма, стопанисването на плажните ивици през зимния сезон, както и предложения за мерки за привличане на туристи от Западна Европа, които да припознаят като туристическа дестинация Южното Черноморие, бяха другите теми, които браншовите организации и министър Христо Проданов обсъдиха в двучасовата работна среща.

„Благодаря за разумните предложения и големия интерес към срещата. Обмяната на информация и конструктивният диалог са вярната посока за устойчив бизнес в областта на туризма. Пожелавам успешен летен сезон и заедно трябва да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскваме“, допълни министърът.

На 3 март, министър Проданов посети района на Странджа. Заедно с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев и областния управител на Бургас Стойко Танков се срещнаха с местния туристически бизнес, туристически сдружения, собственици на къщи за гости и хора от село Бръшлян. Посетиха местността „Мишкова нива“, където министър Проданов се запозна с проект на община Малко Търново за развитие на този туристически обект. Странджа и Южното Черноморие могат да бъдат идеалното място, където съчетаването на морски и планински туризъм да се развива целогодишно, има и чудесни възможности за климатолечение.