fbpx Очаква се ръст в наемите на бизнес имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се ръст в наемите на бизнес имоти

Повечето пазари на бизнес имоти в Централна и Източна Европа постепенно оставят зад себе си периода на затруднения. Наемите и стойностите на активите в България и Унгария се очаква да нараснат в следващите 12 месеца във всички сектори.

Това показва допитване на Глобалната организация на професионалистите по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors, което проучва нагласите в сектора към второто тримесечие на 2014 г.

Нагласите за търсенето на имоти от страна на наематели в България, Унгария и Румъния са положителни и с ниски отрицателни стойности (по-скоро на неутрална територия) в Чехия. В Унгария индексът достига най-високото си ниво от началото на глобалната финансова криза, докато в Чехия и Румъния той намалява в сравнение с предишното тримесечие.

Търсенето расте във всички сектори в България, Унгария и Румъния, особено за офиси в България и за офис и търговски имоти в Унгария.

В Чехия нарастването на свободните площи изпреварва търсенето и за офис, и за търговските имоти, но в индустриалния сектор търсенето вече е пред новото строителство, вследствие на което отстъпките, предоставяни на наемателите, намаляват. В Румъния растежът на свободните площи се е ускорил, особено в офис сектора.

Очаква се наемите да нараснат и в трите сектора (офис, търговски и индустриални площи) в България и Унгария през следващите 12 месеца. В България най-силен ръст се очаква при офис площите. В Чехия прогнозата за този сектор е негативна – за съществено намаление, но пък се очаква растеж на наемите на индустриалните и търговските площи.

„В България инвеститорският интерес расте заради по-добрите перспективи: както за търсенето от страна на наемателите, така и за ръст на наемните нива във всички три сектора на бизнес имотите“, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Условията на офис пазара отбелязаха ново подобрение, което вече се разпростира и извън клас А сегмента. Наемите на търговски площи се стабилизираха благодарение на доброто ниво на отдаване на новите проекти и растежа на потреблението от началото на годината. А при индустриалните и логистичните площи липсата на предлагане започва да оказва натиск за повишение на наемите, докато търсенето постепенно се увеличава.“