fbpx Лаборатория по роботика и автоматика отвори врати в ТУ София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лаборатория по роботика и автоматика отвори врати в ТУ София

 

С демонстрация на възможностите на промишлен робот от направление Индустрия 4.0 и последните технологии в областта на автоматизацията бе открита модерната учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“ в Техническия университет – София. Тя дава възможност на студентите от катедра „Автоматизация на елекрозадвижванията“ при факултет Автоматика да се обучават да програмират промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други още на студентската скамейка. Модерната учебна база е изградена от българската инженерингова компания „Ехнатон“, в партньорство с „Мицубиши Електрик“, по инициатива на ТУ-София.

„Няма по-хубав ден за един ректор на университет, тогава, когато бизнесът стъпва на негова територия“, каза ректорът на ТУ-София чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов. „Благодарение на единството между бизнес и университет постигаме успехите, които имаме. Нещо повече - постигаме нашия девиз „Традиция в успеха“. Това дарение ще ни позволи да обучаваме студентите, колкото се може по-близо до изискванията на бизнеса“, подчерта проф. Георги Михов.

„Нашият факултет се гордее, че обучава млади хора в приоритетни за страната направления – автоматизация и роботика. С новата лаборатория бизнесът дойде в образованието, така че изисквайки от нас обучени кадри, ние да можем да дадем необходимото“, каза от своя страна и деканът на Факултет „Автоматика“ доц. д-р Нина Николова. „Надявам се, че тя ще се използва и като база за научни изследвания и ще доведе до нови научни постижения“, допълни доц. Николова.
Като към колеги се обърна към присъстващите на церемонията академици, професори, преподаватели и студенти изпълнителният директор на „Ехнатон“ Симеон Илински, който е възпитаник на същия факултет. „Роботиката и Автоматиката са в основата на модерната икономика. Именно затова нашата компания подкрепи инициативата на Техническия университет и изградихме тази модерна лаборатория. В нея нашите бъдещи колеги ще имат възможност да усвоят иновациите в индустрията, да свържат знанието с приложния опит, да добият увереност, че знаят и могат“, каза инж. Илински.

Лабораторията „Роботика и Автоматика“ е едно от най-модерните учебни съоръжения в страната и разполага с индустриален робот MELFA, 4 броя различни като тип и функционалности индустриални стендове, 3d принтер и софтуер за техническо зрение, приложими в различни отрасли на индустрията. В лабораторията е оборудвана със 17 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите. Стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да управлява всички стендове от своето работно място. В специализираната лаборатория ще могат да се обучават до 17 студенти едновременно.