fbpx Затварят дискотеки и барове на закрито, без публика на мачове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Затварят дискотеки и барове на закрито, без публика на мачове

Считано от утре, 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Това се посочва в издадената днес Заповед на министъра на здравеопазването.

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

Мерките се засилват отново, след като днес бяха отчетени рекордните 240 нови случая на коронавирус. Предложените мерки се смятат за достатъчни на този етап, но при още по-рязък скок на броя на вирусоносителите, възможно е да се предприемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условие за тях.

Положителен момент е, че всеки изминал ден се увеличава броя на излекуваните и ако тази тенденция се запази, тя ще даде друг поглед върху ситуацията.