fbpx Операта "Атила" - онлайн излъчване чрез платформата OperaVision | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Операта "Атила" - онлайн излъчване чрез платформата OperaVision

След изключителния успех на излъчването на „Борис Годунов“ от Мусоргски през лятото на 2020, Софийската опера ще покаже още един спектакъл от своя богат репертоар. 

На 19 март, 19 часа централно европейско време, зрители от цял свят ще могат да гледат онлайн излъчването на операта „Атила“ от Джузепе Верди. Впечатляващата постановка на Пламен Карталов на историческата крепост Царевец край Велико Търново е реализирана през 2011 г. Спектакълът е посетен от стотици ценители на оперното изкуство, не само от България, но и от чужбина.

Пламен Карталов избира Царевец за сцена на своите монументални постановки на открито преди повече от 30 години. С реализацията на оперите „Ивайло“ от Марин Големинов, „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров и впоследствие „Атила“ от Верди, режисьорът доказва своето изключително майсторство да разказва истории под открито небе. Още повече, че в либретото на двете български опери откриваме и историческа свързаност с мястото на действие, а именно - Велико Търново. Съвсем ясно проличава и далновидната визия за културен туризъм, която по-късно проличава и в редица други проекти на Пламен Карталов, сред които е тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“.

Многомилионната публика на платформата Опера Вижън ще види един изцяло български солистичен състав в изпълнението на „Атила“. Ролята на Атила е пресъздадена от световнопризнатия бас Орлин Анастасов, който дебютира с нея в „Ковънт Гардън“, Лондон през 2002, когато е само на 26 години. Две седмици преди продукцията във Велико Търново, Анастасов се представя със същата роля и в „Ла Скала“, Милано.

В този запомнящ се шедьовър участват Радостина Николаева /Одабела/, Венцеслав Анастасов /Ецио/, Даниел Дамянов /Форесто/, Димитър Станчев /папа Леоне/ и Пламен Папазиков /Улдино/.

Диригент на продукцията е Алесандро Санджорджи, сценографията – на Борис Стойнов, а костюмите – на Любомир Йорданов. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера и балет.

OperaVision operavision.eu обединява 29 партньори от 18 държави, сред които оперни театри като „Ковънт Гардън“ – Лондон, Театро „Ла Фениче“ – Венеция, Комише Опер – Берлин, „Ла Моне“ – Брюксел, „Опера Комик“ – Париж, Театро „Сан Карло“ – Неапол, Театро „Реал“ – Мадрид, националните театри на Хърватска, Чехия, Унгария, Полша и Латвия.