fbpx Завърши Банско Джаз Фестивал 2023 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Завърши Банско Джаз Фестивал 2023

Истински музикални фойерверки, експлозивни ритми и бравурна техника буквално „взривиха“ централния площад на Банско в последната вечер на Банско джаз фестивал 2023.

Кубинецът Алфредо Родригес изнесе истински джаз спектакъл. „Това е джазът – поставя те извън зоната ти на комфорт и трябва да намериш път навън“ – каза Алфредо Родригес, подчертавайки, че за него джазът е пътят на свободата, и в музикален, и в буквален смисъл.

Не по-малко впечатляваща беше норвежко-британската комбинация, която се представи на сцената в Банско – триото на Еспен Ериксен, които през последните години работят съвместно с Анди Шепърд, един от най-добрите саксофонисти в джаза от десетилетия, сам работил с легенди като Бил Евънс, Карла Блей и Джордж Ръсел. Представиха пред публиката в Банско програма с типичните за севера носталгични мелодии, красиви, в по-бавни темпа, които позволяват на красотата да изпъкне, а саксофонът на Анди Шепърд очертаваше и допълваше всяка линия.

А тон на тази незабравима вечер дадоха Деси Андонова с нейните чудесни музиканти, които върнаха омаята на златните години на джаза, когато суингът господства и кара всички да танцуват. Dessy and the Shining Stockings имат вече два албума и все повече почитатели.

Концертът започна с няколко изпълнения с пиано на певиците от академията, с които работи големият български джаз пианист и композитор Любо Денев. А след това беше „черешката на джаз тортата“ – биг бендът по вещото ръководство на Велислав Стоянов и Михаил Йосифов, които и свириха със своите възпитаници.

Беше поставено и начало на нова традиция на Банско джаз фестивал – специални награди за младите -  професионален запис в студио Music production.

снимки: Банско Джаз Фестивал