fbpx Още един превозвач разреши мобилни разговори на борда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Още един превозвач разреши мобилни разговори на борда

Мобилните устройства все по-масово се превръщат в част от живота ни, без която не можем. Мобилните технологии са изключително важни и за бизнеса, особено по време на дълги работни пътувания. Ето защо все повече авиокопмании следват тенденциите и започват да позволяват използването на мобилни устройства на борда на самолетите си, съобщават екпертите от туристическа агенция eSKY.bg.

От вчера, националният превозвач на Германия е поредната авиокомпания, която стартира тестово услугата за полетите си от Мюнхен и Франкфурт до Северна Америка и Близкия изток. Още тази година, немският превозвач, който е един от най-използваните и от българите, официално ще разреши изпращането на смс-и, имейли и сърфирането в интернет по време на всичките си полети на дълги разстояния. Пътниците ще се връзват към вътрешната мрежа на превозвача и ще бъдат таксувани директно от мобилния си оператор. Цените ще са същите като стандартните сухоземни роуминг тарифи, които варират според конкретния мобилен оператор.

Средната продължителност на разговорите по време на полет е само 2 минути и едва няколко пътника могат да говорят по едно и също време. „Ситуация, в която самолет, пълен с пътници, които едновременно разговарят по телефона, е на практика невъзможна. Екипажът също ще има постоянен контрол над услугата и ще може да я изключи по всяко време, ако се наложи." казват от компанията.

Използването на мобилни телефони на борда бе одобрено от Европейската комисия още през 2008 г. Понастоящем над 10 от големите европейски и близкоизточни авиопревозвачи предлагат услугата.

Американските пасажери все още остават доста скептични по въпроса, а тамошните власти, за разлика от европейските си колеги, все още не са вдигнали забраната за използване на услугата.

Онлайн анкета на британския Telegraph показва, че близо 13% от пасажерите биха използвали мобилния си телефон по време на полет, около 40% – само за изпращане на смс-и, и-мейли и сърфиране в интернет, а почти 47% от запитаните не биха използвали телефона си изобщо.