fbpx Отпадането на ДДС върху дарените храни ще мотивира производителите да даряват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отпадането на ДДС върху дарените храни ще мотивира производителите да даряват

Отпадането на ДДС върху дарените храни ще мотивира производителите да даряват

Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни, защото това ще мотивира производителите да даряват храни, вместо да ги унищожават.

Инициативата е част от кампанията на обществения защитник „Вески ден-Великден“. През септември е предвидена среща на всички заинтересовани страни, заедно с Министерство на финансите, където ще бъдат представени и обсъдени конкретните промени за отпадане на ДДС ставката, стана ясно още на срещата.

На среща представители на хранителния бранш министър Десислава Танева запозна участниците с проекта на новия Закон за храните, където за първи път се разписват правила за хранително банкиране и даряване на храни. Тя изтъкна, че ползите от отпадане на ДДС върху дарената храна ще бъдат за цялото общество - за нуждаещите се, които ежедневно ще получават разнообразна храна, и от друга страна за производителите на храни, защото няма да се разхищава енергията и труда на земеделските стопани и бизнеса за преработка на храни. По данни на Българска хранителна банка всяка година се унищожават 670 000 тона храни, които не достигат до нуждаещите се хора.