fbpx Пивоварите с проекти за социални ангажименти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пивоварите с проекти за социални ангажименти

Специални инициативи по случай Международния ден за социална отговорност на пивоварния бранш, 15 септември, организират от Съюза на пивоварите в България (СПБ). За трета поредна година събитията са под мотото на кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. Тя има за цел да популяризира физическите занимания, спортните активности и семейните забавления като превантивна практика подрастващите да не употребяват алкохол и да живеят здравословно.

Най-мащабното начинание на Съюза на пивоварите заедно с неговите партньори от дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и община Велико Търново е основаването на Център за превенция и спорт и организирането през лятната ваканция на ежедневни занимания и спортни прояви за всички желаещи в населените места от региона. Партньори на проекта също са Областната дирекция на МВР и ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Националният военен университет “В. Левски“, кметове и кметски наместници.

Във ваканционните месеци на тази година бяха проведени над 30 спортни мероприятия с обучителни презентации и забавни игри във всичките 19 центъра за работа с деца и младежи в община Велико Търново. Над 700 подрастващи, родители, баби и дядовци всяка седмица показваха завиден състезателен дух, спортни умения и все по-добри познания по обща превенция.

Създаденият от партньорите, първи в страната, общински център „Превенция и спорт“ в с. Балван се утвърди като притегателен пункт за малки и големи. Ето защо на 15 септември той ще бъде домакин на  ученически турнир, забавни игри и образователни презентации, посветени на Международния ден за социална отговорност. На 16-и програмата със събитията ще продължи, като през целия ден - от  9 до 16 часа във всички центрове за деца и младежи в община Велико Търново ще се организират различни спортни мероприятия и информационни обучения против експериментирането с алкохол от подрастващите.

Практиките за социална отговорност на пивоварната индустрия са силно съсредоточени върху дейности в подкрепа на Европейската стратегия за намаляване на злоупотребата с алкохол и превенцията подрастващите да не експериментират с бира или други алкохолни напитки. За СПБ това не може да е тема табу, тъй като проблемът за вредите от продажбата и употребата на напитки с алкохолно съдържание от деца и младежи съществува и отговорният бизнес трябва да се включи в неговото решаване.

В продължение на утвърдените през последните години традиции на програмата за превенция СПБ заедно с асоциация „Родители“ отново издава наръчника за родители „Добре дошли в пети клас“ в 10 000 екземпляра. Специално за Международния ден за социална отговорност в София целево са разпространени 6000 образователни брошури „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“  и за първи път се излъчва телевизионна заставка в подкрепа на кампанията.

През месец октомври предстоят нови спортно-образователни събития в Пазарджик и в Рибарица, в които партньори ще бъдат съответно ГДНП и КНСБ. В рамките на ангажираността си към каузите за превенция Съюзът на пивоварите активно се включва и в международната операция EDWARD на Пътна полиция за Европейския ден без загинали на пътя.