fbpx Пласидо Доминго ще пее в оперен спектакъл в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пласидо Доминго ще пее в оперен спектакъл в София

Пласидо Доминго ще пее в оперен спектакъл в София

Световноизвестният тенор Пласидо Доминго обеща, че дойде в София отново, за да пее в спектакъл на Софийската опера и балет. Маестрото се отзове на покана на директора Пламен Карталов, който нарече това посещение „историческо”. Двамата разговаряха в присъствието на съпругата на Доминго, Марта Орнелас и представители на мениджмънта на големия певец. С подчертана симпатия той припомни участията си в Испания с оркестъра на Софийската опера и балет през 80-те на миналия век и в Сантяго де Компостела през 1999.

Доминго не скри приятната си изненада от факта, че в годината, когато той дебютира в операта „Гуарани” от Антонио Карлос Гомес в Бон – 1997, тя е поставена и пред българска публика. Прочутият изпълнител говори със суперлативи за друга творба на същия композитор, поставена у нас – „Фоска”, с която Софийската опера гостува в Бразилия.

Световноизвестният тенор потвърди че има желание да гастролира в спектакъл на Софийската опера и балет. Сред обсъжданите заглавия от репертоара на театъра са „Травиата” и „Набуко”. Доминго разказа за единствената си среща със световния бас Борис Христов през 1966 г. в САЩ и изрази съжаление, че никога не е пял с него на една сцена. Затова пък многобройни са съвместните му участия с Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова. С всеки от тях го свързва колегиално приятелство, но той е добре запознат и с качествата на българските певци от по-младото поколение. Доминго изреди с лекота и без да се замисля имената на Светла Василева, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов.

Особен интерес Пласидо Доминго прояви към постановката на „Пръстенът на нибелунга”, чиято премиера бе в София през юни 2013. Той с интерес разгледа материалите за тетралогията на режисьора Пламен Карталов и изрази желание да я представи в операта на Лос Анжелис, на която е директор.

Доминго с удоволствие се снимки за спомен пред рекламата на „Концерти за бебоци” и не скри изненадата си когато научи, че Софийската опера и балет вече има зрители от 0-3 години в рамките на тази най-нова своя инициатива. „Това, че работите с най-малките заслужава адмирации”, каза той.