fbpx Подпомагат производители на плодове, зеленчуци и гъби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подпомагат производители на плодове, зеленчуци и гъби

Подпомагат производители на плодове, зеленчуци и гъби

До 21 септември 2012 г. Фонд „Земеделие” отваря прием по схемата de minimis за производители на плодове, зеленчуци и гъби. Кандидатите могат да подават заявления за държавна помощ в областните дирекции на фонда, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане”, по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и според седалището на юридическото лице.
Финансовата помощ ще покрие част от разходите за производството на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши, както и на домати и краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле и гъби печурки. За производителите на плодове и зеленчуци средствата са предназначени за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Гъбопроизводителите ще купят мицел, компост, торф и слама.

Минималната площ за всеки вид култура, за която един земеделски производител може да сключи договор с ДФЗ, е 1 декар. Няма праг на площта за оранжерийните домати и краставици и гъбите. Окончателната сума за подпомагане на декар за плодове и зеленчуци ще бъде определена с решение на Управителния съвет на фонда след приключване на срока за подаване на заявленията. Помощта за производителите на гъби печурки е до 3 лева на кв. метър стелажна площ – еднократно за годината.

От 8 до 17 октомври одобрените кандидати ще сключат договори в съответните областни дирекции на фонд „Зeмеделие”. Срокът за изплащане на средствата е 22 октомври 2012 г.

 

Facebook коментари