fbpx Прeдставяме български вина пред британски журналисти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Прeдставяме български вина пред британски журналисти

Икономическото министренство направи презентация за възможностите за екотуризъм в нашата страна на среща с британски журналисти в Българския културен институт в Лондон. Тя бе придружена с дегустация на български вина и традиционни национални коледни ястия и мезета. Проявата е по проекта за промотиране на българския туризъм на пазар Великобритания.
„Страната ни е популярна със своите ски писти и красиви плажове, заяви пред гостите Александра Ланг – съветник по маркетинг в МИЕТ. Не малко издания по света я класират сред най-добрите дестинации за зимна и лятна почивка, но хората все повече търсят емоционалното и личното изживяване. България съчетава прекрасни природни дадености и модерни съоръжения за настаняване с нещо много важно – приятелското отношение и гостоприемство.“

Презентацията предложи информация за различни форми на екотуризъм – от маршрути сред дивата природа и националните паркове, през екопътеки и опознавателни турове по биоразнообразие, до приключенски туризъм (рафтинг, скално катерене, изучаване на пещери и др.). Тя беше изключително интересна за британските журналисти, за които трендът „екотуризъм“ е много актуален. Представителите на медиите бяха впечатлени от огромното биоразнообразие на страната ни въпреки малката й площ. Повечето от тях признаха, че информацията ги е изненадала и е събудила любопитството им към България като туристическа дестинация.

Срещата продължи с презентация на едни от най-добрите български вина, представени от управителя на Музея на виното в Плевен Таня Николова. Гостите научиха любопитни данни за традициите на винопроизводството в България, датиращо от отпреди 5 хиляди години, и дегустираха около 30 вида бели и червени вина. Сред тях бяха и продукти от сортове грозде, които се отглеждат единствено в България. В края на вечерта журналистите получиха малки коледни питки с късметче, а трима си тръгнаха със специални подаръци – кошница с български вино, бяло сирене, луканка и мед.