fbpx Премиерът Гълъб Донев откри 16-ия Пролетен панаир на книгата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Премиерът Гълъб Донев откри 16-ия Пролетен панаир на книгата

Най-мащабното книжно събитието у нас събра на една сцена министър-председателя на Република България, министъра на културата - маестро Найден Tодоров, министъра на образованието проф. Сашо Пенов, заместник-министрите на културата: Пламен Славов и Марина Василева, Биляна Генова - директор на дирекция „Култура“ на Столична община, Антония Пенчева - председател на Съюза на преводачите, Юлия Цинзова - директор на Столичната библиотека, Искра Джанабетска - програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, Валентина Стоева - председател на фондация „Детски книги“, писатели и много читатели.

В официалното си слово

Служебният премиер Гълъб Донев даде началото на най-мащабното книжно събитието у нас - Панаир на книгата. Той подчерта нуждата от четящи хора, отбелязвайки, че да си грамотен човек е проява на себеуважение. “Може да се казвам Гълъб, но нямам криле като птиците, криле ми дават книгите. Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Граматиката на един език е неговата Конституция – трябва да се спазва без своеволия и отклонения от правилата. Да разбираш какво четеш, да си критичен, е проява на грамотно четене. Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени“, заяви в обръщението си премиерът Донев.

Министърът на културата Найден Тодоров обясни, че книгите не променят света, но променят хората, които пък могат да променят света и в тази връзка призова все повече хора да четат. „Четете и подарявайте книги, защото те са нашето бъдеще“, посочи министър Тодоров. „Чрез книгата популяризираме душата на автора. Не мога да си представя в съвременното общество какво би се случило, ако изчезне книгата“, каза образователният министър от своя страна.

„В тези години на бездуховност и нисък морал, Асоциация „Българска книга“ е едно от пламъчетата, които все още пръскат светлина и ние сме много горди, че те са част от голямото семейство на работодателите, обединени в АИКБ. Техните каузи са достойни за подкрепа. Благодарим ви, че ви има! Поздравявам ви с откриването на днешните събития, пожелаваме на всички участници успех и на добър път!“, заяви Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Пролетният панаир на книгата в София се разгръща в градината пред НДК със 144 издателства от цялата страна и над 60 шатри. През дните между 29 май и 4 юни читателите ще могат да се срещнат със значими имена в българската литература като: носителя на наградата „Букър“ Георги Господинов, автора на романа на годината „Хагабула“ Тодор Тодоров, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Елена Алексиева, Владимир Зарев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Иван Раденков и много други.

Пролетният панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи ще продължат до 4 юни. Те са част #КаузаГРАМОТНОСТ на АБК, от Календара на културните събития на Столична община и се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програмата „Едногодишен грант“.