fbpx Превъртането на пробега може да увеличи с до 25% цената на употребяван автомобил | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Превъртането на пробега може да увеличи с до 25% цената на употребяван автомобил

Водачите на автомобили от различните страни сменят своето возило средно на всеки 3 до 5 години. Това означава, че е възможно да заменят своята стара кола с нова от 2 до 3 пъти само за едно десетилетие. Но проблемът с превъртането на километражите не отшумява и това е една от главните причини, поради която хората губят значителна част от средствата си.

Измамите с манипулирането на пробега са едни от най-големите проблеми на вторичния пазар по целия свят. Самото установяване на престъпление и отговорността, свързана с превъртането на километражите, са изключително сложни от правна гледна точка. Въпреки това, тази притеснителна тенденция все още е фактор, позволявайки на нечестни търговци да продължават да надуват цените на автомобилите си, докато правят очевидното – да манипулират пробега.

Най-голямата платформа за проверка историите на автомобили carVertical проведе изследване за да установи километражите на кои коли най-често биват манипулирани. Повече от 570 хиляди доклада за автомобилни истории са анализирани с цел по-голяма точност в резултата. Въпросното проучване разкрива точно колко повече плащат водачите когато си купуват кола заради превъртането на пробега.

Доминирането на дизеловите автомобили

От всички доклади за автомобилни истории изследвани през 2020, по-голямата част от измамите с пробега се наблюдават при дизеловите возила, или иначе казано почти три четвърти (74.4 процента) от всички докладни за автомобилни истории с установени корекции в пробега. Дизеловите агрегати обикновено са предпочитани от водачи, които ежедневно изминават по-големи разстояния. Това е и основната причина, поради която километражите на тези автомобили биват често превъртани на вторичния пазар.

При употребяваните бензинови коли не се наблюдават толкова измами с пробега – около 25 процента от всички установени манипулации се случват с бензинови двигатели. Все пак, в близко бъдеще тази тенденция може и да се измени, тъй като съотношението в продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили се е променило значително през последните години.

Измамите с пробега при електромобили и хибриди са рядкост, заемайки едва 0.6 процента от установените случаи на манипулация.

Graphical user interface, website

Description automatically generated

Евтин ход, значителни приходи 

Една от основните причини за популярността на манипулациите с пробега сред недобросъвестните търговци е лесната печалба. Един километраж може да бъде превъртян срещу едва няколко стотин евро, дори при колите с високо ниво на сигурност и съвременен софтуер. Въпреки това, вредите върху обществото са значително по-големи.

Както разкрива проучването на carVertical, в зависимост от възрастта и състоянието на даден автомобил втора ръка, връщането на километража може изкуствено да вдигне цената на екземпляра с цели 25 процента. Данните сочат, че цената на коли, внесени от САЩ обикновено могат да се покачат с изумителните до 6000 евро, а това се постига единствено чрез манипулиране данните за пробега.

Без да е наясно с историята на автомобила, купувачът може излишно да плати няколко хиляди евро над реалната цена

При по-старите автомобили манипулациите са по-големи

Според проучването, най-често манипулираните коли са тези, които са произведени между 1991 и 1995. Километражите на превозните средства от тази възрастова група средно биват върнати с 80 хиляди километра.

Това не е изненадващо, предвид факта, че по-старите коли са по-евтини и по-лесни за поддръжка, в това число и по-лесни за манипулиране откъм пробег.

Показанията на автомобилите произведени от 2016 до 2020 биват връщани средно с 36 хиляди километра. Въпреки това, последствията от такива измами при тях могат да бъдат няколко пъти по-лоши от тези при представителите на по-стари възрастови групи.

Проучването открива, че понякога манипулациите с пробега могат да достигнат до 200 хиляди и дори 400 хиляди километра.