fbpx През 2011г. сме имали най-динамичен имотен пазар в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

През 2011г. сме имали най-динамичен имотен пазар в Европа

България е една от 5-те страни на Стария континент, които демонстрират осезаемо по-висока активност през настоящата година спрямо 2010 г. Италия, Португалия, Холандия и Румъния са другите 4 държави, чийто пазар е отчел чувствително подобрение. Данните са част от годишния анализ на консултантската компания, специализирана в областта на жилищните имоти, ERA България.
Продажбите отчитат ръст, макар цените да продължават да отчитат слаб спад в рамките на около 6% на годишна база. Драстични промени на пазара в близко бъдеще все пак не се очакват.
По данни на компанията новопостроените сгради в столицата са намалели през последната година. Предлагането в провинцията обаче остава изключително разнообразно, което прави българския пазар на имоти един от най-динамичните на Стария континент.
Европейските страни демонстрират някои ключови различия по отношение на пазара на недвижимости, показва още проучването. Някои европейски икономики и съответно техните жилищни пазари продължават да се влошават, докато други непоколебимо устояват на кризата. Слаба бе годината за пазарите в Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия. Наблюдава се спад в продажбите от 60% в сравнение с пика през 2007 г., като предлагането продължава да се увеличава, а търсенето да отслабва. Ръст демонстрира и съседната ни Турция с 18% ръст на сключените сделки и 2% покачване на ценовите нива.