fbpx Раздадоха наградите "Златен волан" в Германия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Раздадоха наградите "Златен волан" в Германия

На 9 ноември в Берлин, по време на връчването на наградите Златен волан, едно от най-високите автомобилни отличия в Европа, наградата Околна среда бе присъдена на хибридна дизелова технология HYbrid4, разработена за първи път в света от PSA Peugeot Citroën.
Журито, съставено от читатели на изданията Auto Bild и Bild am Sonntag и реномирани експерти от 15 страни, избра тази технология сред 16-те проекта-финалисти – автомобили, концепции, технологии – общото между които е, че са значими за годината събития в областта на автомобилната екология.
Отличието е за Peugeot 3008 HYbrid4, първият в света хибриден дизелов кросовър, и Citroën DS5 Hybrid4 Airdream, които ще се продават от първото тримесечие на 2012 година.

С хибридната задвижваща система HYbrid4, PSA Peugeot Citroën пое предизвикателството да съчетае екологичните предимства на дизеловия двигател с тези на електрическия : революция по отношение на разхода на гориво – около 30% по-нисък спрямо класическия дизелов автомобил – и емисии на CO2 под 100 г/км.

В Peugeot 3008 HYbrid4, както и в Citroën DS5 Hybrid4 Airdream, предният мост се задвижва от дизелов двигател с мощност 120 kw (163 к.с.), оборудван серийно с филтър за твърди частици (FAP), а задният от електрически с мощност 27 kw (37 к.с.), което позволява трансмисия 4х4.