fbpx Реставрираха могила Шушманец край Казанлък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Реставрираха могила Шушманец край Казанлък

 

Завършиха дейностите по проект „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец“. Проектът бе на стойност 1 115 087.29 лв. и е финансиран от Европейския Съюз по ОП „Регионално развитие”. Бенефициент е Министерството на културата. Дейностите по проекта са започнали на 4 юни 2012г., но на 12 юни са били спрени заради открит тракийски зит. Комисия, водена от зам.министър на културата, е преценила зида да бъде преместен и запазен. Реставрационните дейности по проекта са приключили на 16 януари 2013г.

Като част от проекта бе изградена система за отвеждане на атмосферните води над дромоса на гробницата, с цел преодоляване на натичането на капилярна влага във вътрешноста на гробната камера. Изградено бе и защитно съоръжение над гробната камера и се оформи приемна експозиционна зала. Бяха извършени аварийни консервационно-реставрационните работи, свързани със стабилизирането на зидовете в дромоса, както и с химическа обработка за отстраняване на микроорганизмите, разрушаващи повърхността му. Отстраняването на причината за влагата ще доведе до естественото осушаване във времето и постигането на оптимални параметри, които да бъдат поддържани с инсталираната климатична техника.
Предстои да бъде оформена алея, която ще свързва Шушманец с намиращия се в близост паркинг и със съседните гробници Хелвеция и Грифони, а оттук и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе.
За достъп на хора със затруднено предвижване, както и за техническото обслужване, бе оформена обиколна алея, достигаща до нивото на площадката и завършваща с уширение за маневриране. По цялата дължина на пешеходната алея и площадката пред приемната сграда, както и във вътрешността на гробницата, е поставено художествено осветление.
Вече са подписани Акт 15 и Акт 16 и могилата Шушманец минава под юрисдикцията на община Казанлък. По молба на климатолозите и микробиолозите посещенията на могилата са забранени за идните няколко седмици, тъй като се изчаква влажността в могилата да се нормализира. Очаква се тя да бъде отворена за посетители за „Празникът на розата“.