fbpx Планинарски кинофестивал в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Планинарски кинофестивал в София

Най-големият и един от най-престижните планинарски кинофестивали в света - Banff Mountain Film Festival, идва в България. Всяка година, след изданието му в Канада, организирано от Banff Centre, тръгва и световна обиколка на филмите от програмата, наречена Banff Mountain Film Festival World Tour. Тази година тя идва и в София с 20 от най-награждаваните и харесвани от публиката филми.

Със спирки в над 400 общности и в 40 страни по света, турнето е брилянтна колекция от вдъхновяващи екшън, приключенски и насочени към природата филми от фестивала. Пътуванията до екзотични пейзажи и отдалечени култури, както и приобщаването на публиката към екстремните спортове с много адреналин, правят от Световното турне 2013/2014 свеж и провокативен начин да опознаете света на планината.
От над 360 филма, участващи в годишния фестивал, по света пътува селекция, която включва лентите, отличени с награди, и тези, които канадската публика е оценила най-високо.

Спирката от Световното турне на канадския фестивал в София ще бъде съчетана с първото издание на XCo Film Fest! Новият кино форум, организиран от XCoSports, ще представи четири филма за уникални проекти и събития, реализирани от български спортисти през изминалата година.

Двудневното събитие ще донесе духа на приключенията на открито в София, Cinema City Paradise, на 18 и 19 февруари 2014 година, от 19.00ч. Това ще е първият в България планински фестивал, организиран в модерен киносалон, с изключително качество на звука и картината!

Международната фестивална обиколка докарва в София филми като „Последният търговец на лед” (The Last Ice Merchant). Портретът на последния носител на традицията за добив на глетчерен лед в Еквадор бе отличен като най-добър филм в категория „Планинска околна среда и природознание”.
„35” е предизвикателен филм за отбелязването на 35-ти рожден ден с изкачване на 35 маршрута в един ден. Продукцията получи наградата за най-добър планинарски филм от тазгодишното издание на канадския филмов фестивал.
„Високо напрежение” (High Tension) е носител на приза за най-добър филм в категория „Планинарска култура”. 36-минутната лента представя нашумелия инцидент от 2013-та, в който известни алпинисти като Ули Щек, Симоне Моро и Джонатан Грифит се наложи да бягат, за да спасят живота си. Лентата задава въпроса дали раздаването на юмруци и грубостите са новата реалност под Еверест.

Сред българските заглавия от XCo Film Fest е премиерата „5 за 24”, която представя пробега на Кирил Николов-Дизела от това лято. Тогава ориентировачът изкачи с бягане най-високите върхове на петте най-високи планини в България за по-малко от 24 часа. По време на кинофеста, атлетът ще представи и новото предизвикателство, което си поставя за 2014-та година.
Другата българска премиера е „Проект Аляска” – филм с уникални кадри за свободното ски каране в снежното безбрежие на американския щат.
Ще бъде представен и вторият епизод с популярната сред фрирайдърите у нас серия Hunting Lines – „Вр. Муратов”. За екстремното спускане по едноименния връх и как то може да обсеби мислите на човека.