fbpx „Моцартови празници“ от 12 до 15 юли в Правец | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Моцартови празници“ от 12 до 15 юли в Правец

„Моцартови празници“ от 12 до 15 юли в Правец

 

За 14-та поредна година един от най-емблематичните летни международни фестивали за опера и балет в България – „Моцартови празници“, ще поднесе на своите почитатели богато програмно съдържание с класически и модерни прочити на творби на Моцарт, Чайковски, Пучини, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало и др. Над 350 участници от България и Германия ще се включат в празника, посветен на красотата и изяществото на оперното и балетното изкуство. Това издание на фестивала ще е в памет на своя дългогодишен артистичен директор – оперната прима Христина Ангелакова.

Официалното откриване ще е в 20 ч. на 12 юли (четвъртък) с Моцартовата опера „Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия. Това ще е своеобразна премиера на оперния спектакъл в България на сцената на читалище „Заря 1895“ в Правец. С още една своя марионетна продукция ще зарадват зрителите специалните гости от Германия – балета „Лебедово езеро“ на П. И. Чайковски. Марионетната опера е една от съвременните тенденции в кукловодското изкуство и предлага вълнуваща инсценировка на танцуващи кукли. ,,Автентично, правдоподобно и истинско" - така Бернхард Лайсмюллер, шеф и основател на ,,Марионетната опера Линдау“, описва своето изкуство, при което той и дванадесетте негови актьори, чрез най-фини движения случват фигурите на сцената да въздействат като истински и живи.

сцена Читалище "Заря 1895"
12 юли, 20 ч. и 13 юли, 15 ч.
"ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА" опера от В. А. Моцарт
Режисура и драматургия Ралф Хехелман
Кукли Бернхард Лайсмюлер, Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер, Сценография Бетина Хумич

14 юли, 15 ч. и 15 юли, 15 ч.
"ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ балет от П. И. Чайковски
По хореография на Мариус Петипа, Хореограф, репетитор Юта Меер
Кукли Бернхард Лайсмюлер/ Бернхард Моргенщерн , Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер/ Аманд Перез, Сценография Бетина Хумич

Сцената край езерото в комплекса RIU Pravets Resort ще събере в три поредни вечери операта „ТУРАНДОТ“ от Джакомо Пучини, музикално-танцовият спектакъл „ВАЛПУРГИЕВА НОЩ“ и операта „ПАЛЯЧИ“ от Руджеро Леонкавало. Мащабните продукции са на Държавна опера-Стара Загора в партньорство с Държавен куклен театър-Стара Загора и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ (в „Турандот“), както и със специалното участие на артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“ (в „Палячи).

сцена Езерото
13 юли, 21 ч., „ТУРАНДОТ“ опера, по повод 160 години от рождението на Джакомо Пучини
Съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора
Режисьори Огнян Драганов, Дарин Петков, Диригент Владимир Бошнаков
Сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, Художествено осветление Васко Лисичов /Македония/
Пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, Хормайстор Младен Станев
14 юли, 21 ч., „ВАЛПУРГИЕВА НОЩ“  музикален танцово-театрален спектакъл – премиера по повод 200 години от рождението на Шарл Гуно

15 юли, 21 ч., „ПАЛЯЧИ“ опера от Руджеро Леонкавало
Диригент Ивайло Кринчев, Режисьор Огнян Драганов
Сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/
Хормайстор Младен Станев
Калуди Калудов – в ролята на Канио
Със специалното участие на артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“

Няма да липсва и превърналата се в традиция съпътстваща фестивална програма. На импровизирана среща-разговор световноизвестният български тенор Калуди Калудов ще раздава автографи на своите почитатели. Талантливият български творец тази година отбелязва 40 години на сцената. Той е сред водещите тенори в света, а в творческата му биография има над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика. Водеща на събитието ще е Боянка Арнаудова. (14 юли, 11 ч., зала „Правец“ @ RIU Pravets Resort).

Съботната фестивална вечер в пиано бара на RIU Pravets Resort ще е посветена на българския музикален гений Панчо Владигеров, 100 години от рождението на прочутия американски диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн и на 120 години от рождението на Джордж Гершуин. Техни творби ще изпълнят Теодора Късметска – Сороков (цигулка), Ружа Семова  (пиано), Александър Владигеров (тромпет и флюгелхорн), Константин Владигеров (пиано и кларинет). (15 юли, 23 ч.)