fbpx С инвестиция от 25 млн. лева започва развитието на Индустриален парк Видин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

С инвестиция от 25 млн. лева започва развитието на Индустриален парк Видин

Двадесет и пет милиона лева ще бъдат инвестирани в развитието на Индустриален парк Видин. Към момента има изготвен проект за финансирането от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Държавата ще осигури 20% от средствата, а останалите 80% са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов във Видин след среща с кмета на града д-р Цветан Ценков и с областния управител Иво Атанасов. На срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на инвеститори и бъдещото икономическо и индустриално развитие на региона. Министър Богданов подчерта, че развитието на Северозападна България е приоритет на правителството.

По думите му предстои строителството в индустриалната зона, управлявана от НКИЗ,  да започне още тази година, като сумата ще бъде инвестирана във вътрешната инфраструктура и в подготовката на самия терен. „Индустриална зона Видин разполага с връзка с железопътен транспорт, с пристанище и e в близост до Дунав мост 2. Всичко това дава възможност регионът да се развие като логистичен и интермодален хъб“, посочи министърът след като посети теренa на място.

Богданов изтъкна потенциала, с който разполага Видин. Той обсъди с кмета на града  създаването на местно звено, което да работи за привличане на инвеститори и да представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона. „Трябва да имаме подготвени хора, така че да ускорим инвестиционния процес“, допълни Богданов. Тези инвестиционни звена в страната ще бъдат подпомагани от Министерството на икономиката и индустрията, Националната компания индустриални зони и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

„Осигуряването на финансиране на индустриалния парк Видин е поредна стъпка от страна на правителството за насърчаване развитието на региона“, изтъкна той. Министър Богданов обяви, като мярка за намаляване на регионалните дисбаланси в страната, фактът че в Северозападния регион праговете за отпускане на държавна помощ за инвестиции са в най-голям размер. „Регионът може да получи до 60% от капиталовите разходи при привличане на инвеститор“, припомни министърът.

„Продължаваме да работим активно с представителите на местната власт. Трябва да създадем работеща индустрия, за да останат хората в региона и да се завърнат тези, които работят извън него“, бе категоричен Богданов.

По време на срещата той изтъкна, че след посещението на производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, по-рано през деня, приоритет ще бъде модернизацията на производството и възможността да бъде разкрита паралелка за дуално обучение, която да бъде финансирана от дружеството.