fbpx Ще правим в Румъния интегрирана рекламна кампания за България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще правим в Румъния интегрирана рекламна кампания за България

Ще правим в Румъния интегрирана рекламна кампания за България

През следващата година с финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие“ ще стартираме интегрирана рекламна кампания за България на пазар Румъния. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на третото представяне на България като дестинация за целогодишен отдих. То се проведе в Букурещ по инициатива на Службата за търговско-икономически въпроси към МИЕТ със съорганизатор Националната асоциация на туристическите оператори на Румъния (АНАТ). Във форума, проведен при огромен интерес в румънската столица, участваха 37 посланици и търговско-икономически съветници от дипломатически мисии в Букурещ, над 125 представители на туроператори и туристически агенции от Румъния, близо 70 собственици на хотели и туристически агенции от България, 20 медии от Румъния и България, кметове на общини от двата бряга на р. Дунав, областни управители, председатели на търговско-промишлени палати и други.

Румънският пазар е традиционен за българския туризъм и през последните години делът на северната ни съседка непрекъснато се увеличава. През тази година до м. юли повече от 502 хил. румънски туристи са посетили нашата страна, каза Иво Маринов. Очаква се август и септември да допринесат за увеличаването на този брой.

Акцент в българското представяне в Букурещ бе България като дестинация за целогодишен отдих. Досега страната ни е позната основно с летен морски и зимен планински туризъм, но определено имаме сериозен потенциал в областта на културния, еко и спа, селския, винения, голф и други специализирани форми на туризъм, подчерта Иво Маринов пред участниците във форума. София, Велико Търново, Русе, Пловдив и Благоевград представиха своите възможности за развитие на туризма. Първите четири града са кандидати за европейска столица на културата през 2019 г.

Дунавската стратегия, по която България и Румъния са съкоординатори на приоритетна ос 3 (туризъм, култура и мултикултурен диалог) е друга възможност двете страни да популяризират туристическия отрасъл. По думите на Иво Маринов през следващата година предстои създаването на общ бранд „Дунав“, което ще ни осигури възможност да предлагаме съвместно общи туристически продукти пред трети страни.
Срещата, посветена на туризма в Букурещ, стартира с подписването на меморандум за сътрудничество между областите София и Прахова.
Традиционно туризмът осигурява между 12 и 14% от БВП на България. Очаква се през тази година приходите от международен туризъм в платежния баланс на страната да надхвърлят 3 млрд. евро.