Сериозен ръст на руските туристи у нас

Ръст от 34 % на руските туристи в България от 1 януари до 19 септември 2012 г. спрямо същия период на миналата година отчетоха зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и председателят на Федералната агенция по туризъм на Русия Александър Радков, по време на срещата в рамките на международното туристическо изложение „Отдых“/LEISURE’2012, което се провежда от 19 до 22 септември в най-големия изложбен център в Русия "Крокус експо".
На работна среща бяха съгласувани техническите критерии, на които трябва да отговарят българските бази за отдих на деца от Русия, за безопасна и ползотворна почивка. Бяха отличени с дипломи 10 руски туроператора, изпратили с най-много визи най-много туристи на почивка в България.
Беше проведена атестация за чуждестранни туроператори. Този път тя бе на тема „България - страната на здравето” Представители на 40 руски туристически фирми попълваха тестове и отговаряха на въпроси за възможностите на България като дестинация за балнео-, СПА и медицински туризъм. Най-добрите 13 от тях получиха грамотите. Голямата награда за последните три атестации по различни теми е 4-дневен ваучер за почивка за двама в СПА хотел в България.