fbpx Сериозна борба за златните ритони | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сериозна борба за златните ритони

Сериозна борба за златните ритони

С шест приза „Златен ритон“ и 125 медала завърши Международният конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата „Винария 2013“. Участваха 45 фирми, от тях 20 чуждестранни – от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина. Миналата година претендентите бяха 29, а пробите – около 350. За първи път присъства група „Спиртни напитки“ с 60 проби.
Състезанието за винените Оскари е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе.

С три приза „Златен ритон“ финишира „Винпром Пещера“. Отличията са за „Домейн Пещера Совиньон блан Тракийска низина“ - от групата на белите вина от последна реколта, „Домейн Пещера розе Тракийска низина“ - от групата розови вина от последна реколта, и „Домейн Пещера розе Тракийска низина 2010 г.“ - от групата розови вина от по-стари реколти. Това е „голям шлем“, каза изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ Иван Папазов, след като получи третата статуетка.

Журито раздаде 109 златни медала – 86 за вина, 14 за ракии, 7 за бренди и 2 за уиски. Сребърните медали са 16 – 8 за вина, 4 за ракии, 2 за мастика, по един за мента и водка. В комисиите влизаше елитът на дегустаторите от България, както и 8 чуждестранни експерти, двойно повече в сравнение с миналата година.
„Продуктите, опаковките, етикетите, щандовете не отстъпват на класата, позната от най-авторитетните световни изложения. Убеден съм, че българското вино е готово за своя голям пробив на международните пазари“, каза в своето приветствие Иван Соколов. Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“ са партньори на конкурса, който се проведе от 11 до 17 март.
На церемонията бе връчена и традиционната награда „Бъчвата на НЛВК“, която отново отиде при „Черноморско злато“.
Николай Москов от вестник „24 часа“ стана първият носител на приза „Журналист на „Винария““ за принос в популяризирането на българското вино. Отличието бе присъдено след конкурс на НЛВК.
За най-добър енолог на „Винария 2013“ бе определен инж. Валери Чулин от „Вини“-Сливен, чиито оценки по време на дегустациите са били най-близки до крайните резултати.
Международната изложба за лозарство и винарство продължава в панаира до 6 април с участието на компании от 13 държави, които предлагат нова колекции вина и спиртни напитки, технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.