fbpx Силно участие на полски фирми на пловдивски панаир | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Силно участие на полски фирми на пловдивски панаир

Силно участие на полски фирми на пловдивски панаир

Потенциалът на икономическото сътрудничество между България и Полша не се използва изцяло, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който откри българо-полски бизнес форум в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. Повече от 30 фирми от Полша участват в тазгодишното есенно издание на панаира. Голяма част от тях се срещнаха с потенциални български партньори на организирания от БТПП и Отдела за Промоция на търговията и инвестициите към Посолството на Република Полша в България.

Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Полша в нашата страна отбеляза, че близостта на двете страни и съвместните усилия за подобряване на икономическите отношения, въпреки глобалната икономическа криза са довели до постоянен ръст на двустранния стокообмен през последните 3 години. През 2010 г. обемът на търговията се е увеличил с 26% в сравнение с 2009 г. Освен това расте и броят на полските туристи, които посещават България. Посланик Хенсел изрази подкрепата на посолството към бизнеса и пожела взаимноизгодни, високодоходни договори и дългосрочни връзки.

В износа от България за Полша преобладават неблагородни метали и изделия от тях, текстилни материали и текстилни изделия, храни и напитки, вина. В България се внасят от Полша изделия на електромашинната промишленост, медикаменти, телевизионни апарати, химически продукти, хранителни продукти и др.