fbpx Скоро ще се знае дали ваксините срещу Covid-19 предпазват от пренасяне на вируса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Скоро ще се знае дали ваксините срещу Covid-19 предпазват от пренасяне на вируса

етикети

През февруари се очаква яснота дали ваксинираните срещу Ковид-19 могат да останат преносители на вируса на болестта и така да заразяват хора без имунизация. Това съобщи Алберт Бурла, изпълнителен директор на "Пфайзер", в разговор с евродепутати от групата на Европейската народна партия, предава БТА.

Той добави, че във второто тримесечие на тази година ръководената от него лаборатория ще достави в ЕС 75 милиона дози ваксина. По неговите думи до края на годината може да се очаква "Пфайзер" да произведе два милиарда дози, вместо 1,3 милиарда, заради успешно мащабно развитие на производствените мощности.
Бурла поясни, че засега доставките изглеждат ограничени заради липсата на достатъчно суровини за производството на ваксината. По неговите думи препаратът на "Пфайзер" със сигурност действа срещу разновидностите на вируса, открити в Южна Африка и във Великобритания.

Франц Хаас, изпълнителен директор на "КюрВак", отбеляза, че представляваната от него лаборатория разработва технология за подобна ваксина от 20 години. Целим нашата васкина да не изисква поставянето на две дози, добави той.

Еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави, че бързото развитие на ваксините е било възможно заради дългогодишните европейски инвестиции в научните изследвания. По нейните думи е необходимо обединение на силите, разширяване на обмена на данни и осигуряване на по-лесно финансиране на изследователите.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че е необходима борба с дезинформацията, за да се повиши доверието във ваксините. Промените в света от последните месеци граничат с научната фантастика, коментира тя.