fbpx Слабо внедряване на високите технологии във фирмите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Слабо внедряване на високите технологии във фирмите

Слабо внедряване на високите технологии във фирмите

Внедряването и ефективното използване на различни системи за управление на бизнеса води до по-ниски производствени разходи, по-висока производителност при намалена себестойност, нарастване на печалбите, елиминиране на неефективните бизнес процеси. С това започна изказването си министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който откри конференцията „Системи за управление на бизнеса“.

Според доклада на Световния икономически форум за глобалната икономика 2011 – 2012 г., България се нарежда на сравнително доброто 50-то място по отношение на технологичната си готовност. Имаме забележителен резултат за достъп до скоростен интернет (18-мо място), достъп до широколентов интернет (40-то място) и брой на интернет потребителите (51-во място). Доброто развитие на мрежата за достъп до интернет стимулира бързото развитие на множество компании, които разработват продукти в областта на информационните и комуникационните технологии. Статистиката обаче отчита и притеснителното „класиране“ на България едва на 127-мо място по внедряване на високи технологии във фирмите.

Това е една от причините, които ни дадоха основание да префокусираме ОП „Конкурентоспособност“ и да подкрепим със значителен ресурс технологичната модернизация на фирмите в приоритетни сектори и обикновено това са процедурите, които се радват на най-голям интерес, каза още министър Трайков. Досега по тези процедури са сключени 503 договора за близо 394 млн. лева. Освен, че съдействат за модернизация на производството, проектите по тези процедури са и стимул за развитието на бизнеса на разработчици или доставчици на системи за управлението му. В крайна сметка ефектът от това е предлагане на повече и по-качествени решения за внедряване в предприятията.

Facebook коментари