fbpx Специалистите във франчайзинга се сбират тази седмица в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Специалистите във франчайзинга се сбират тази седмица в София

Специалистите във франчайзинга се сбират тази седмица в София

Четвъртото специализирано изложение за франчайзинг в България - Franchising Expo 2012 ще събере едини от най-големите франчайзодатели в България. На 9 и 10 ноември в зала 3 на НДК своите франчайз модели пред потенциални партньори представят вериги от България, САЩ, UK, Индия, Бахрейн, Гърция и други страни. Последните тенденции ще бъдат обобщени по време на традиционно съпътстващата изложението конференция „Нови Бизнес Идеи”. Акредитацията е на стойност 67 лв. без ДДС, като за повече един записан от компания има отстъпка от 20%. (за регистрация тук www.businessideas.bg/application_bg.html).

Сред лекторите са Николай Богданов, ръководител програма „Моят магазин” в „Метро К&К”, Димитър Селенски, президент на софтуерната компания „Селматик”, Венцислава Стоянова от „Еврофутбол”, Освалдо Яндоло, президент на AZ Franchising Румъния и др. Рени Попчева, която в края на септември грабна голямата награда в тазгодишната надпревара за иновативни мениджъри Innovation Challenge 2012 също е сред участниците

Франчайзингът с всяка изминала година увеличава присъствието си на българския пазар. На фона на бума в световен мащаб обаче, българската действителност има доста за наваксване. Предстоящото изложение се явява логичен стимул на тези процеси. Специализираните изложения за франчайзинг са най-ефективният начин за избор на нов франчайз бизнес и привличане на франчайз партньори в световен мащаб. Равносметката от миналогодишното изложение е близо 2300 посетители и 27 сключени договора за франчайз. Българските компании доминират пазара на франчайз. По данни на Franchising.bg от изследване на франчайзинг пазара, проведено в периода февруари-май 2012 г., 56% от всички предлагани франчайз бизнес възможности са от български вериги.

Стартирането на бизнес под доказана марка има редица предимства. Преобладаващата част от франчайзополучателите (82%) продължават да са на пазара и след петата година, според изследванията на Международната франчайзинг асоциация. За сравнение само 20% от независимите компании успяват до оцелеят. Най-бързо се възвръщат инвестициите в областта на услугите, тъй като спестяват разходи за ремонт, наем и заплата на служители. Някои модели започват да се изплащат още от втория месец. 48% от франчайзополучателите възвръщат инвестицията за една година, 31% за две година, 21% за три или повече години, по данни от същото изследване на Franchising.bg.

Тези данни до голяма степен обясняват бума на франчайзинга в България и говорят за още по-бързо навлизане на франчайзинга на нашия пазар. Чуждестранните изложители отлично осъзнават това. Входът за посетители е свободен срещу регистрация, а изложбените площи ще бъдат отворени от 10.00 до 18.00 часа.
Генерален спонсор е компанията за недвижими имоти RE/MAX.