fbpx Създават категория „Зелена звезда” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Създават категория „Зелена звезда”

Биопродуктите и „свежите“ плодове и зеленчуци ще бъдат организирани на отделни щандове в търговските вериги. Това предвиждат част от промените които ще бъдат включени в Наредба № 1 за правилата за прилагане на биологично производство. По този начин потребителите ще могат да правят своят информиран избор м

ежду три групи продукти в търговските вериги – био, „свежи” и традиционни плодове и зеленчуци.

Обсъждат се възможностите за създаване на критерии за оценка за придобиване на категорията „Зелена звезда” от туристическите обекти. Тя ще идентифицира заведенията, в които се предлагат еко, био или натурални продукти.

Представителите на туристическия бранш предлагат освен био и еко да се приложи и трети критерий за „Зелена звезда”, който да е натурално произведена продукция в България. По този начин ще бъдат стимулирани родните производители и ще се постави акцент върху българската продукция.
В момента земеделското министерство търси начини да се осигури най-прекият път за българските производители до търговските обекти, за да могат те директно да предлагат продуктите си. С този ход ще се повлияе на тенденцията 90% от биопродуктите, които се произвеждат в страната ни да се изнасят зад граница.