Twin Air на FIAT стана „Международен двигател на годината”

Fiat S.p.A. спечели шест награди на конкурса „Международен двигател на 2011”. Четири приза грабна революционният TwinAir двигател, разработен от Fiat Powertrain, а с две отличия бе удостоен новият 8 цилиндров двигател на Ferrari 458 Italia.
Журито, съставено от 76 журналисти и експерти от 36 страни, не само присъди на TwinAir двигателя първото място в категорията до 1000 см3, но го избра и за „Международен двигател на 2011”. Освен най-високото отличие в конкурса, TwinAir двигателят, разработен от Fiat Powertrain, спечели и наградите „Най-добър нов двигател 2011” и „Най-добър зелен двигетел 2011”.
Безпрецедентният триумф на тазгодишния конкурс, добавен към наградата „Най-добър нов двигател 2010”, спечелена от двигателя 1.4 MultiAir Turbo, затвърждава лидерската позиция на Fiat Powertrain в проектирането и производството на високотехнологични двигатели с малък работен обем, щадящи околната среда.
Понастоящем, новият TwinAir двигател се предлага във версия с 85 к.с. с турбо, която се вгражда в моделите Fiat 500 и 500C, като предстои да бъде лансиран и във версия с 65 к.с., както и в по-спортна турбо версия със 105 к.с. Планира се пускане на пазара и на екологична двугоривна версия с мощност 85 к.с.
Още един повод за гордост за Fiat S.p.A. са и двете награди, присъдени на Ferrari за новия 8 цилиндров двигател, задвижващ модела 458 Italia.
Наградите „Двигател с най-добри динамични характеристики” и „Най-добър двигател с над 4 литра работен обем” получи Жан Жак Хис – мениджър Разработка на нови двигатели на Ferrari.