fbpx Устойчивото бъдеще е тема и на Габровското биенале на хумора и сатирата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Устойчивото бъдеще е тема и на Габровското биенале на хумора и сатирата

До 17 януари 2022 организаторите на 25-то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството канят художниците, да изпратят своите предложения за участие в проявата.

Предстоящото 25-то издание с тема „Икономия на средствата“ е посветено на екологията и ще се реализира от 20 май до 30 септември 2022 година. Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и от кураторска изложба, която за 25-тото издание е поверена на художника Олаф Вестфален.

Биеналето ще се открие на 20 май 2022 в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Изложбите продължават до 30 септември 2022 г. Освен творби на автори от цял свят, биеналето ще представи и богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – лекции, дискусии, прожекции, пърформанси, уъркшопи, детски творчески и образователни ателиета.

В годината, в която Музеят на хумора и сатирата отбелязва своята 50-годишнина наградният фонд е значително по-голям, в сравнение с предходните издания.

Като тема на Биеналето, Икономия на средствата означава промяна към грижа и поддръжка вместо шоубизнес; вглеждане в обществото, но и поглед към изкуството, неговите начини на производство и изразни средства, където краткото, икономичното и простото са част от поднасянето на поантата.

„Тревожност за климата” се нареди сред десетте нови думи на 2021. Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна? Художничката Агнес Дeнeс казва, че творчеството е надежда. В състояние на глобална дисфория може би всички жестове и усилия, насочени към хуманизирането на света са точно онова, което ни помага да ставаме от леглото ден след ден (простичка пандемична поука). А щом веднъж се събудим, възможните действия и реакции са безчет.

Пандемията постави на дневен ред парадигмата на грижата. Също така направи видима връзката между социалните неравенства и концентрацията на богатство, като отново повтори, че справянето със сигурността, икономиката и екологията е безполезно без представката социо-. “Социално или екологично” не е антиномия и социалните проблеми не трябва да бъдат извинение за икономическо реактивиране въз основа на още от същото.

Солидарността между хората не е достатъчна. Необходима е солидарност между човеците и не-човеците. И може би е крайно време да разберем дали растенията се смеят и какви шеги разказват облаците.