fbpx В България ваксината на "Модерна" се очаква на 11 януари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В България ваксината на "Модерна" се очаква на 11 януари

Водеща снимка
Да

В България ваксината на "Модерна" се очаква на 11 януари

През следващата седмица се очаква ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 да достигне до всички европейски държави. Това каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Здравният министър Костадин Ангелов каза, че страната ни е поръчала 500 хиляди ваксини от "Модерна", които ще бъдат достатъчни за 250 хиляди граждани. Първата доставка е планирана за 11 януари, когато ще пристигнат 2 хиляди дози.

Хладилната верига за ваксината на "Модерна" вече е осигурена, като дозите се съхраняват при -20 градуса, а от 2 до 8 градуса може да се съхраняват до 30 дни. Вече има организация в "БулБио" за приемане, съхранение и разпределение на ваксините "Модерна".
Ваксинирани в първата фаза са 55.39 % от лекарите, 20.4% от професионалистите по здравни грижи, 15.31 % от помощния персонал, 8.9 % са други.

„Все още сме далече от масовата ваксинация, а когато се доближим до нея, ще има ясни отговори“, каза министърът. Съвсем скоро обаче ще започне ваксинирането в домовете за възрастни хора, като най-напред ще се имунизират хората в домове, в които не е имало заболели.

Колкото по-близо до предстоящите избори издадем плана за действие при избори в условията на пандемия, толкова по-актуален ще бъде той, допълни министър Ангелов.