fbpx Хидратацията помага в борбата срещу наднорменото тегло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хидратацията помага в борбата срещу наднорменото тегло

В някои европейски страни половината от възрастното население е с наднормено тегло и едно от всеки пет деца страда от затлъстяване. „За борба срещу тази епидемия е необходим цялостен подход, който комбинира информиране, правилно хранене и физическа активност от ранна възраст”, подчертава Фредерик Рис, докладчик на Европейския парламент по темата. Тя припомня, че през 2000 г. Световната здравна организация определя затлъстяването като главен проблем на западните страни. Цифрите за Европа са тревожни: 27% от мъжете, 38% от жените и почти 5 млн. деца страдат от затлъстяване, като всяка година този брой нараства с 300 000 до 400 000 нови случаи. Евродепутатите стигат още по-далеч, като определят затлъстяването като „епидемия“ и настояват борбата срещу него да се превърне в политически приоритет.

В тази насока работи и създадената през 2007 г. Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата /COSI/. От тогава тя е провела четири мащабни изследвания за разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването при децата на национално и европейско ниво. В последния доклад на инициативата се посочва, че за този над десетгодишен период тенденцията конкретно за българските първокласници не само не се е подобрила, но дори се е влошила.

Водата – „забравеният“ хранителен елемент

Изборът на храни, напитки както и двигателната активност, са строго индивидуални, но здравословният начин на живот може да бъде насърчаван и направен по-лесен и достъпен.

Хидратацията – лесно и здравословно удоволствие

Мненията на лекари и диетолози съвпадат по отношение на няколко практични съвета, които могат да превърнат толкова необходимата хидратация в истински полезно удоволствие.

- Не изчаквайте жаждата да ви припомни необходимостта от поемане на течности. Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани. Винаги дръжте на бюрото си бутилка или чаша с вода. Ако сте в движение, не забравяйте да си вземете бутилка с вода, за да можете да отпивате през целия ден.

- Преди да грабнете висококалорична закуска, изпийте чаша вода. Често пъти имаме усещането, че сме гладни, но всъщност сме дехидратирани. Тази чаша вода може просто да ви спести допълнителни калории, които наистина не са ви необходими.

- Започнете деня си с чаша вода: ще се почувствате по-освежени и будни. Когато сте по-активни физически, пийте вода преди, по време на и след тренировка. Сведете до нула приема на подсладени напитки, тъй като те добавят калории без да доставят фибрите, които бихте получили, ако изядете плода. Пийте по чаша вода или газирана вода с всяко хранене и между храненията.

- За да приготвите ароматизирана вода, добавете няколко стръка добре измити пресни билки като мента или босилек в кана с минерална вода. За цитрусов аромат добавете резени лимон, лайм или портокал. Те могат да бъдат използвани и като допълнение към билките.