fbpx Български алпинисти със световен рекорд за групово изкачване на Килиманджаро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Български алпинисти със световен рекорд за групово изкачване на Килиманджаро

Български туроператор записа името си в регистрите на Асоциацията на официалните световни рекорди (Official World Record Association) като най-голямата група в света, изкачила Килиманджаро заедно.

На церемония в Министерството на туризма министър Димитров връчи специална грамота на Преслав Конов и Ася Конова, собственици на приключенската агенция. Отличието е за изключителен принос в устойчивото развитие и налагане на най-висок стандарт в планинския и приключенски туризъм у нас и съпричастност към инициативата за позициониране на Дестинация България.

Групата от 53-ма българи, записа имената си сред световните рекордьори, след като преди 2 месеца покори покрива на Африка с неговите внушителни 5895 метра височина, като стъпи на връх Ухуру в планината Килиманджаро. Началото на предизвикателството започват 59 любители на приключенията, но поради здравословни проблеми, причинени от височинна болест, до върха в ранните сутрешни часове на 21 януари 2023г. достигат 53-ма от тях и така официално поставят нов световен рекорд в категорията “Най-голямата група хора, изкачили връх Килиманджаро заедно”. Любопитна подробност е, че пръв на върха, точно в 6:10 ч. и близо час преди и последният участник в предизвикателството да се озове на покрива на Африка, стъпва представител на министерството на туризма Георги Колевичин.

Връчването на официалните сертификати ще се проведе на 10 юни в град Пловдив, като тогава ще се състои и премиерата на филма, посветен на световния рекорд.

Основната трудност по пътя към върха е била свързана с големия брой участници, които трябвало да се движат заедно през цялото време, сподели Преслав Конов. Алпинистите са преминали през пет различни екосистеми – от савана до алпийска пустош, преодолявайки сериозна надморска височина с еднакво темпо, за да могат едновременно да успеят на стъпят на върха, а рекордът е записан в януарското утро, спирайки часовника на 7:00 ч.

Това не е първото изпитание за отбора. До момента зад гърба си приключенците имат серия успешни експедиции до световни върхове като Дамаванд (5671 м) в Иран, Елбрус (5642 м) в Кавказ, Арарат (5165 м) в Турция, до знаковия Монблан, както и африканските Пойнт Ленана и Тубкал.