fbpx В цяла София цените на апартаментите за първи път са по 1000 евро/кв.м | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В цяла София цените на апартаментите за първи път са по 1000 евро/кв.м

За първи път от 5 години насам, средните продажни цени във всички райони на София са под 1,000 евро/кв.м. Общото понижение за последната една година е в размер на 6% като най-голям е спадът в Западните квартали с 9% и в Равнинните покрайнини на север-североизток, където цените са паднали с 19% до 433 евро/кв.м. Покачване има единствено в отделни квартали около новоизградената линия на метрото, според проучване на Arco Real Estate за развитието на пазара на недвижими имоти от началото на годината.

Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели с 23% в сравнение със същия период на 2011 г. Леко нараства обемът на започнатите нови сгради до 56,000 кв.м., като очакванията на консултантите е тази тенденция да се запази и в близките месеци. Предлагането в райони, през които минава втората линия на Софийското метро е ограничено в очакване на значителен интерес от страна на купувачи и покачване на цените.

Свръхпредлагането на офисни площи и липсата на съществено търсене от страна на наемателите в столицата продължава да държи нивата на свободни площи високи, а наемите ниски в сравнение с преди години. Сделките за първокласни офиси се сключват на нива в диапазона от 10-12 евро/кв.м./месец, а второстепенните локации привличат наематели на 3-5 евро/кв.м./месец. Новозапочнати офисни проекти няма, а издадените разрешения за строеж на такива през тази година са за по-малко от 5,000 кв.м.

С откриването на Paradise Center и Bulgaria Mall, планирани да отворят врати до края на годината, отдаваемата площ в търговските центрове в София ще се увеличи с над 50% до 320,000 кв.м. Докато средните наемни нива за тях са около 24 евро/кв.м./месец за средно голямо помещение, най-търсените локации в София могат да достигнат наем от 45 евро/кв.м./месец. Очакванията са след края на ремонтните дейности в центъра на града да се оживи пазарът и по основните търговски улици.