fbpx В Плевен стартира Академия за IT специалисти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

В Плевен стартира Академия за IT специалисти

В Плевен стартира безплатна академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии. Тя носи името GrowIT, а в нея нови умения и възможност за професионална реализация в една от най-атрактивните професии ще получат десетки участници, с минимален или без никакъв опит в областта. Успешно преминалите академията ще могат да започнат своята първа работа в IT сектора. Те ще работят върху създаване на прототипи за технологични решения за български и европейски стартиращи компании.

Обученията ще бъдат реализирани в хибриден формат - присъствено и онлайн, за да дадат достъп на всеки, който има интерес да бъде част от тях. Програмата ще се провежда два пъти седмично, в рамките на следващите три месеца. Тя ще предложи на участниците възможност да придобият основни умения за начинаещо ниво WebUI софтуерни разработчици.

Целта на академията в дългосрочен план е да превърне Централна северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб на България, като създаде над 300 нови работни места в следващите пет години. Бъдещите специалисти ще имат възможността да станат част от екипа на компанията ClearWare - специализирана в технологично разработване на първоначалните версии на едни от най-иновативните продукти на бъдещето. Освен да предложи работни места на успешно преминалите академията, компанията ще акцентира и върху развитието на талантите, за осигури високо качество на подготовка на експертите.

Създател на GrowIT Academy е експертът с 20-годишен опит в областта на информационните технологии Теодор Тодоров. Той е основател на ClearWare, в която ще стартират работа най-добрите участници в академията, както и главен технически директор на една от най-обещаващите български Startup компании nPloy, която улеснява връзката между работодатели и хората, търсещи работа, по лесен и интуитивен начин.

“Щастлив съм, че стартираме академията Grow IT именно на тази емблематична за българското образование дата. Развиването на Плевен като притегателен център за софтуерни експерти е кауза за мен. Вярвам, че подпомагането на първите стъпки на начинаещите IT специалисти, както и преквалификацията на хора от други сфери, ще спомогне за децентрализирането на сектора. Това ще бъде път към превръщането на западната и централната част на Северна България в атрактивна дестинация за новите програмисти, а с това ще бъде подпомогнато и икономическото развитие на региона”, сподели Теодор Тодоров.

Следващото издание на GrowIT Academy ще стартира в началото на 2023 г., а част преподавателския екип ще бъдат водещи експерти в сферата, които ще поставят фокус върху придобиване на умения за работа с WebUI (JS/TS), .net, Java и Python. Участниците ще могат да се включат в академията след  кандидатстване и предварителен подбор, възможността за което ще бъде обявена преди началото на второто й издание.