fbpx Възраждат кораба от "Опасен чар" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Възраждат кораба от "Опасен чар"

Възраждат кораба от "Опасен чар"

Един от класическите символи на Бургас – „Старата Фрегата”, ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, ще посреща туристите, които слизат на българска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема на морския бряг.

Възкръсването на култовия символ е инициирано от Бургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира “Старата Фрегата” да бъде включен в общия градоустройствен план. Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект „Супер Бургас”. Зоната обхваща част от Пристанище Бургас, ж.п.възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара „Юг” и ул. „Александър Батенберг”. Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно край фрегатата. Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители и гостите на града с миналото и традициите на Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града.

„Старата Фрегата” е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Култовото заведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът на кораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра „Опасен чар”. Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино.
Възстановяването на ресторант „Старата Фрегата” е включвано в общия градоустройствен план на Бургас. Пространството около култовата гемия в частта си към морето е решено ненатрапчиво, като преходът към алеите и зеленината на Морската градина е незабележим. Подобен е и подходът към зоните на Стария Бургас и Морската гара, което отрежда на възкресения дървен кораб ключово място при реализирането на зоната за обществен достъп до транспортния възел, обединяващ трите видове превоз – железопътен, автобусен и морски.

Новата европейска визия на Бургас предвижда градът да се отвори към морето, да се изградят пасажерските и яхтените пристанища. Само след година в този район ще се отвори алеята, по която гражданите и туристите на Бургас ще стигат до и от пристанището. Освен, че там ще акостират големите криузни лайнери, ще има и яхтено училище, което ще работи целогодишно.

Facebook коментари