Интерес към физическото злато в Германия

Запознатите с пазара на физическо злато са наясно с „Източния глад“ за ценния метал. Въпреки че водещи икономисти и популярни медии опитват да наложат мнението, че златото е „варварска реликва“, правителствата и гражданиете на страни като Китай, Индия и Русия методично се запасяват с единствения актив извън съвременната финансова система.

Но отскоро се оказва, че не само страните на Изтока разбират ползите от това да притежаваш физически ценния метал. Според последните данни изнесени от WGC[World Gold Council] за първото тримесечие на 2015-та година пазарът на физическо злато в Германия е нараснал с 20%. спрямо същия период за изминалата година.

Нещо повече, само по себе си търсенето на инвестиционни монети и кюлчета до 1 кг. за Германия представлява половина от това за Европа, както може да се види на графиката по- долу. Контрастът става още по- голям, ако се сравни търсенето за първото тримесечие между Германия и САЩ:

В първата държава при население 80 млн. инвестиции във физическо злато са 32.2 тона. В САЩ с население 318 млн. инвестиции във физическо злато са 9.9 тона.

На какво се дължи тази нова вълна от интерес от Германия към единствения актив извън съвременната финансова система?ЕЦБ стартира безпрецедентна програма за изкупуване на активи, чиято цел е да стимулира инвестициите и да бори дефлацията в Европа. Европейската централна банка ще изкупува държавен дълг на вторичния пазар, което е възможно най-порочното взаимодействие между суверен и централна банка – с печатането на нови пари да се финансират държавни дългове. Оценката на пазарите за количествените улеснения не закъсня и еврото спадна до 10 годишно дъно спрямо долара.

Въпреки че гласът на Германия остана нечут при решението на ЕЦБ да стартира безпрецедентната програма, гражданите на най-голямата икономика в Съюза недвузначно показват отношението си към планината от дълг, която бавно задушава реалната икономика.

През март на банкова пресконференция германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че ЕЦБ трябва да отстоява целта си за ценова стабилност, но текущата парична политика би довела до спекулативен ръст в цените на активите и съответно до ценови балон.

Моля коментирайте