fbpx Честваме европейския ден на шоколада | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Честваме европейския ден на шоколада

На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.

Първото шоколадово блокче обаче е направено от чак през 1842 г. от Джон Кадбъри, на когото хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към сладкото изкушение и така създава продукта, който днес познаваме като млечен шоколад.

Със сигурност шоколадът винаги ще е на мода и според скорошно проучване се оказва, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Най-полезен е тъмния шоколад, защото има висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, освен това съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Ето защо  блокче черен шоколад следобед може да бъде отличен стимулатор срещу следобедната умствената и физическата умора.

Любопитен факт е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста и ни кара да се чувстваме щастливи.