Германски фирми проявяват интерес за бизнес с България

Германски фирми проявяват интерес за бизнес с България

Германски компании проявяват интерес от закупуването на български земеделски продукти, стана ясно по време на българо-германска бизнес среща по време на селскостопанското изложение "Зелена седмица" в Берлин. Вицепрезидентът на германския концерн "Метро" обяви, че иска България да доставя земеделски продукти за продажба във веригата в чужбина. "Метро" иска гарантирани и редовни количества и то най-вече зеленчуци и плодове. Компанията обаче среща проблем със закупуването на продукцията в България, защото трябва да преговаря с много на брой производители. Според "Метро" стопаните трябва да се обединяват в сдружения и по този начин по-лесно да се договарят директно големи количества продукция. Вицепрезидентът на концерна е попитал и за възможностите на промоционалните програми на българските стоки. Те са готови да се включат в популяризирането на наши продукти на трети пазари, особено в Русия и е дал за пример кампанията "Европейско сирене, моля".

Германският бизнес е готов да започне да произвежда в България храни по техни рецепти и марки, които да бъдат реализирани на трети пазари. Те са готови да реализират проекти в производството на биопродукти в големи количества. Според германския бизнес в страната има много подходящи условия, защото почвите са с високо качество, защото не са обработвани с химикали през последните 20 години. Проблемът, с който се сблъскват обаче са разпокъсаните земеделски земи.

Германски инвеститори се интересуват и от производството на енергия от отпадъци в земеделието, като пример – биогаз. Германски банки са готови да финансират проекти в България, които са одобрени по Програмата за развитие на селските райони. Докато в Германия субсидирането на подобни проекти е 20%, в България е 50% и това представлява сериозен интерес за банките.

 

Facebook коментари