fbpx Платформа позволява най-точно достигане до клиента | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Платформа позволява най-точно достигане до клиента

Платформа позволява най-точно достигане до клиента

Форум на тема "Дигитализирайте бизнеса си със Salesforce" събра представител на организации от областта на търговията, логистиката, производството, услугите и финансите. Как може да се докосне всеки потенциален и реален клиент с най-подходящото послание в най-удачния момент и то по най-ефектния начин е една от функционалностите на платформата. Арсеналът от инструменти за достигане до крайните потребители вече позволява на маркетинговите екипи използването на всички технологични комуникационни канали съвсем синхронизирано и синергично за постигането на максимален ефект.

Платформата дава възможност на експертите да предусещат нуждите на крайния потребител, дори преди той самият да ги е осъзнал напълно. Така те могат да реагират на неговите потребности, още преди той да ги е дефинирал. По този начин маркетинговите специалисти могат да спечелят доверието на клиента и той, знаейки, че те добре познават неговите собствени индивидуални съображения и нужди, да последва препоръките им.

Чрез Salesforcе е възможно синхронизиране и динамично обхващане на всички етапи от общуването с потребителя – от първоначалния контакт с него през реализирането на продажба и подсигуряването на адекватно обслужване, което да го задържи като клиент, и въз основа на всичко това – предугаждането на бъдещите потребности и предлагането на решения за тях. 

Обхващането на всички етапи от общуването с потребителя винаги е било предизвикателство за бизнеса. В исторически план организациите, които са наблягали повече на продажбите за сметка на следпродажбеното обслужване, винаги са страдали от загубата на вече спечелени клиенти. Обратно, фирмите от сферата на услугите нерядко страдат от недостиг на нови клиенти. Чрез Salesforcя е възможно синхронизиране и динамично обхващане на всички етапи от общуването с потребителя – от първоначалния контакт с него през реализирането на продажба и подсигуряването на адекватно обслужване, което да го задържи като клиент, и въз основа на всичко това – предугаждането на бъдещите потребности и предлагането на решения за тях. 

А защо днес е важно бизнесът да се дигитализира, споледи Орлин Дочев, управляващ партньор в Некст Консулт.