Български екип създаде изцяло децентрализирана борса за криптовалути

Стартира бета версията на една от първите изцяло децентрализирани борси за криптовалути – WeiDex. Тя е създадена от български екип и има за цел да направи търгуването с биткоини, етери и други криптовалути много по-сигурно, надеждно и анонимно. За разлика от повечето борси, които съхраняват информацията за транзакциите на едно място, При WeiDex и други децентрализирани крипто борси (т.нар. DEX) всичко се съхранява разпределено при участниците в търговията, следвайки модела на самата блокчейн технология, на която е базиран биткоин. По този начин борсата на практика не може да бъде хакната и информацията не може да се изгуби.

„Целта ни е да създадем и развием една напълно децентрализирана екосистема, където всяка предприета операция е абсолютно сигурна и незастрашена от риск. Освен това тя ще се отличава от своите конкуренти с множество функционалности, които не сме виждали в проспектите на нито една друга децентрализирана борса до сега“ - споделя Красимир Райков, един от основателите на WeiDex.

Влиянието на децентрализацията върху технологиите

Блокчейн технологията, на която са базирани почти всички криптовалути днес, наложи през последните години модела на децентрализация, при който всеки участник в системата съхранява информация за всички транзакции и промени в нея. Така например всеки собственик на биткоини пази информация за всички останалите операции с биткоини, гарантирайки тяхната автентичност и сигурност. Тази децентрализация на съвременните технологии има множество други проявления като т.нар. „споделено финансиране“ (crowdfunding), което позволява на стотици или хиляди хора да подкрепят финансова един проект с малки суми, peer-to-peer мрежите за разпределено споделяне на съдържание, а в по-широк смисъл – и самия интернет, създаден поради нуждата от една децентрализирана система, способна да обезпечи комуникациите, без значение колко от отделните звена в нея престанат да работят.

Борсите за криптовалути

Като се има предвид колко ключов елемент от самото съществуване на биткоин и останалите криптовалути е децентрализацията, е странно, че в този бранш се е наложил моделът на централизираните борси за търговия. Днес те са основният посредник при търгуването и през тях ежеминутно се извършват множество транзакции с биткоини или други инструменти. Те са лесни за използване, достъпни и включват почти всички видове съществуващи криптовалути или тоукъни, но си запазват недостатъците на централизирания модел. Това означава, че търгуващите не запазват конторла над своите активи, плащат солидни такси за търгуване, доверяват се на непознатата трета страна, спазват стриктно политиката на съответната борса и разкриват самоличността си, като предоставят лични данни. Освен това централизираната борса не може да гарантира сигурността и достъпността на активите в случай на хакерска атака или при временно нефункциониране на сървърите.