fbpx Олайн търговията на дребно расте | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Олайн търговията на дребно расте

Търговията на дребно расте скромно през септември спрямо август с 2.8%, но на годишна база се свива с 6.7%, показват данните на Националния статистически институт. Очаквано продължава да растат покупките онлайн, като за година повишението се ускорява до над 50 на сто. От началото на епидемията повече хора започнаха да пазаруват онлайн, а в допълнение повечето магазини за храни също започнаха да доставят до дома.

През септември в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.2%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10.5%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.3%).

При търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия спадът е с 15.1%, при продажбите на компютърна и комуникационна техника - с 5.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.2%.

Ръст е отчетен при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 53.9%, търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 6.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.2%.

На месечна база търговията с нехранителни стоки расте с 4%, тази с храни, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - по 2.9%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-съществено увеличение се наблюдава при: търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 14.6%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.7%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.6%.