fbpx До 200 лв. ще изхарчат онлайн потребителите за коледни подаръци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

До 200 лв. ще изхарчат онлайн потребителите за коледни подаръци

До 200 лв. ще изхарчат онлайн потребителите за коледни подаръци

етикети

74% от потребителите на OLX ще подарят играчки и сувенири за Коледа. Това са и най-предпочитаните стоки за подарък в платформата за обяви, показва вътрешно проучване на компанията сред потребителите. За сравнение през 2018 г. отговорът на въпроса „Какво най-често подарявате за празниците“ е бил в категорията Мода: дрехи и обувки.
Търсенето по ключови думи в сайта през последния месец сочи, че най-търсени са PlayStation 4, iPhone X и маратонки Nike.

„Търсенето в категория „Eлектроника“ през ноември 2019 г. нараства с 41%, в сравнение с октомври 2019 г., на модни артикули с 58%, а с 46% се е повишил интересът към предлаганите стоки за дома. Продаващите също са били по-активни и са публикували с 34% повече обяви за телефони, таблети и други устройства, с 32% повече обяви за дрехи и аксесоари, както и с 28% повече обяви за декорации на дома. Очакваме през декември 2019 г. да регистрираме ръст в категориите „Мода“, „Почивки“, „Електроника“, „Дом и градина“, прогнозираха от OLX.

Според проучването относно нагласите на потребителите за празничното пазаруване, почти 80% от запитаните участници планират да купят подаръци само на най-близките си, а 49% ще отделят средства да зарадват до 5 човека от близкото си обкръжение. 48% от респондентите ще отделят до 200 лв. за подаръци. От всички запитани 61% са посочили, че планират да комбинират онлайн пазаруване с ходене по магазините.

Все повече хора (68% през т.г. спрямо 53% от миналата) не планират пътуване по празниците и предпочитат да си стоят вкъщи. Тези, които все пак ще посрещнат празниците далеч от дома, търсят да наемат къщи на село или планина. Последните 3 месеца се отбелязва ръст от 137% в търсенето на селски къщи и 112% в търсенето на варианти за почивки в планината.

Най-предлагани са екскурзиите в чужбина, като средна цена на пакет в категорията за уикенд е 350 лв. Най-предпочитаните СПА дестинации са Банско и с. Баня (Благоевград), за море – районът на Варна, където традиционно от години Св. Константин и Елена е предпочитано място. Къщите за гости в региона на Велико Търново (Еленския Балкан) се затвърждават като най-популярни. Средната цена на пакетите за почивки по Нова година е 622 лева.

Изследването е проведено сред потребители на OLX България през декември 2019 г.
 

Facebook коментари