fbpx Изнесли сме над 5 млн. литра вино | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изнесли сме над 5 млн. литра вино

Над 5 милиона литра вино сме експортирани в най-бързо развиващия се винен пазар в Азия, а 1 милион литра - в страната с неограничените възможности, въпреки силната конкуренция в бранша. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев по време на Винария в Пловдив.„Винената култура на българина се повишава. Нараства и консумацията на вино сред българите и за това има своя принос и традиционното изложение „Винария“, допълни той. Около 100 мрн. литра от Дионисиевата напитка са реализирани на българския пазар, 4% от които е внос, а останалите количества са българско производство.

 „Радвам се, че 23-то издание на „Винария“ ще се проведе в по-широк формат. Този мега форум е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. На него ще могат да се осъществят контакти с вносители и производители на земеделска техника, с представители на научните среди. Тази година нашето изложение е с по-различна визия – по отворена към бизнеса. Не случайно сме поканили чуждестранни журналисти, енолози и баери от големи европейски търговски вериги “, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че Градът на виното пресъздава атмосферата на българските възрожденски къщи и улици, като по този начин се продължава традицията на „Винария“ да бъде атрактивна както за бизнеса, така и за посетителите.

В него са събрани експозиции на изложители, зони за гурме демонстрации, за презентации, за провеждане на майсторски класове и за отдих, модерно оборудван пресцентър, сцена за музикални изпълнения и бутик, където ценителите ще могат да купят изискани вина. Радослав Радев съобщи, че голяма част от родните производители на био вино са стартирали процес по сертификация и се надява до 2-3 години 50% от производството на екологичното вино у нас да бъде сертифицирано.